1Z0-053 1Z0-517 640-461 640-722 642-832 648-375 74-344 74-409 A00-212 C2010-503 C2010-598 C2010-651 C2010-652 C2020-605 OG0-091 070-413 070-459 070-496 1Z0-052 C_BOSUP_90



ויטמין D , למה הוא נחוץ, חסר ויטמין D והיכן נמצא ויטמין D במזון

ויטמינים הם חומרים שהגוף צריך אומנם בכמויות קטנות, אך בלעדיהם לא יכול להתקיים. בנוסף, הגוף חייב לקבל מבחוץ את הוויטמינים, כיוון שלא מסוגל לייצר אותם בעצמו.
יוצא הדופן מבין הוויטמינים הוא ויטמין D, ולכן יש המגדירים אותו כהורמון ולא כוויטמין.
ויטמין D גוף האדם מסוגל לייצר בעצמו, בהשפעת קרינת השמש על העור. ואולי דווקא בגלל זה, בחורף, אנחנו צריכים לשים אליו לב יותר.
בחורף יש לנו פחות שעות אור, אנחנו יותר מכוסים ועטופים, ופחות נחשפים לשמש.

במדינתנו שטופת השמש, בייחוד בקיץ, נהוג היה לחשוב, שהאוכלוסיה מייצרת מספיק ויטמין D ושאנחנו לא סובלים במחסור ויטמין זה.
אך מסתבר שישנן אוכלוסיות המצריכות תשומת לב מיוחדת לרמות וויטמין D.
אנחנו מדברים על אנשים, שכמעט אינם נחשפים לאור השמש כמו קשישים, אנשים בעלי עור כהה, חולים כרוניים, אנשים הסובלים מעודף משקל- נמצא שפחות מייצרים ויטמין D, אנשים הנמצאים בשעות היום במקומות סגורים (ולמען האמת, רובנו כאלה), וכאלה שנוהגים להימנע מחשיפה לשמש.

במחקרים נמצא שמספיק לחשוף חלקים מעטים מהגוף לאור השמש למשך רבע שעה, כדי להגיע לייצור מספיק של ויטמין D. אך בפועל, גם בישראל שטופת השמש כאמור, נמצא שחלק גדול יחסית של האוכלוסיה סובל ממחסור בוויטמין D.
האם זה בגלל שאנחנו בד”כ נמצאים במקומות סגורים בשעות היום? וגם ההנחיה להיחשף לשמש היא בעייתית, בגלל הסכנה שבקרינה.

מהו תפקידו של ויטמין D ומדוע הוא חשוב?

ויטמין D מגביר את הספיגה של סידן מהמזון (במצבי חסר של הוויטמין יורדת קליטת הסידן מ-40% עד ל- 10%) ויטמין D מגביר את כניסת הסידן לעצם ומפחית את הפרשת הסידן דרך הכליות.
מחסור בוויטמין D יכול להוביל לאוסטיאופורוזיס (הידלדלות העצם). אך לוויטמין D תפקידים חשובים נוספים- הוא קשור לקרישיות הדם, לתפקוד מערכת העצבים, השרירים, רמות הסוכר בדם ועוד.

ויטמין D הוא ויטמין מסיס בשומן, ולכן “מסתפח” אל השומנים במזון, בזמן הספיגה והאגירה בגוף. אך ויטמין D נמצא במזונות מועטים, ולכן קשה להשיג אותו דרך המזון.

היכן כן ניתן למצוא ויטמין D במזון?
ויטמין D נמצא בעיקר בדגים-
100 גר’ סרדינים מכילים 270 יחידות בינלאומיות של ויטמין D
100 גר’ סלמון מכיל 398 יחידות בינלאומיות,
100 גר’ טונה- 176 יחב”ל.

חשוב לדעת כי בדגי ים יש פי 4 ויטמין D מדגי בריכות, וכי תכולת ויטמין D אינה משתנה לאחר בישול במיקרוגל או באפייה, אולם תכולתו קטנה כמעט פי שניים לאחר טיגון!

ישנם מזונות מועשרים בוויטמין D כמו חלב מועשר או מזונות אחרים שמוסיפים להם ויטמין D, וכדאי לבדוק זאת על גבי האריזה.

ההמלצה לצריכת ויטמין D משתנה עם הגיל ונעה בין 200 יחב”ל ל-800 יחב”ל מעל גיל 70.

ברור כי קשה בעזרת התזונה וחשיפה (בטוחה) לשמש, להגיע לרמות ויטמין D מספקות בדם, ועולה השאלה- האם כדאי לקחת תוסף ויטמין D?
במידה ואתם שייכים לאוכלוסיה בסיכון לחסר, למשל- אם ישנה הימנעות מחשיפה לשמש מחשש לפגיעות ממאירות בעור או סיבות אחרות, יש מקום לשקול צריכת תוספת ויטמין D.
למשל, מחקרים בנושא הראו, כי מתן סידן וויטמין D במינונים של לפחות 1,200 מ”ג סידן ו-800 יחידות ויטמין D שיפרו את צפיפות העצם והקטינו הארעות שברים באוכלוסיית מטופלים מעל גיל 50.

אך לפני שאנחנו רצים אל מדפי בית המרקחת לקנות את התוסף, חשוב מאוד לבדוק, מהם ערכי ויטמין D בדם.
במידה ויש חסר, מומלץ להתייעץ עם הרופא המטפל ולהחליט יחד, האם יש צורך בתוסף, וחשוב לא פחות לקבוע- מה המינון המומלץ עבורכם אישית.

כמובן שתמיד כדאי לשלב מזונות עשירים בוויטמין D כגון דגים, וגם אותם לצרוך במתינות. 2-3 מנות דג בשבוע היא ההמלצה בימינו לצריכת דגים.

בהצלחה 🙂

לקבלת מדריך בחינם: איך לאכול מתוק ולרדת במשקל השאירי פרטים:

[[ טופס מוטמע]]