1Z0-053 1Z0-517 640-461 640-722 642-832 648-375 74-344 74-409 A00-212 C2010-503 C2010-598 C2010-651 C2010-652 C2020-605 OG0-091 070-413 070-459 070-496 1Z0-052 C_BOSUP_90



מטפורמין לטיפול בשחלות פוליציסטיות

האם מטפורמין באמת עוזר להסדיר את הביוץ? (גם אם רמות הסוכר שלי תקינות) האם מטפורמין יכול לעזור לי להיכנס להריון? אם אני לוקחת מטפורמין שעוזר לי, האם זה אומר שיש לי תנגודת לאינסולין? למה לצפות מבחינת תופעות לוואי? והאם מותר להמשיך לקחת אותו גם בהריון?
(מטפורמין, גלוקופאג', גלוקומין)

מאת: נטע אמירי, דיאטנית קלינית ומאמנת NLP,
19.4.21

לרוב הנשים עם שחלות פוליציסטיות, הגורם לתסמונת היא תנגודת לאינסולין.
(מהי תנגודת לאינסולין- האינסולין נועד להכניס את הסוכר מהדם לתאים. בתנגודת- האינסולין לא מצליח להכניס את הסוכר לתא, ולכן הרמה שלו בדם עולה, מה שמוביל לעלייה בהורמונים האנדרוגנים אצל נשים עם שחלות פוליציסטיות, מוביל לביוץ לא סדיר ולתופעות הלוואי שאנחנו מרגישות בתסמונת).

כלומר- במידה ונצליח להפחית את התנגודת לאינסולין, נצליח להגיע לביוצים סדירים, להפחית את ההורמונים הגבריים (האנדרוגנים), לאזן את הסימפטומים ואף להיכנס להריון.

מהי תרופת המטפורמין?
מטפורמין היא תרופה שמהווה קו ראשון לטיפול בחולי סוכרת מסוג 2. כלומר- מאוד יעילה בטיפול בחולי סוכרת. אך במקור, אינה נועדה לטפל בתסמונת השחלות הפוליציסטיות. היא כן נחקרה גם בטיפול בנשים עם שחלות פוליציסטיות, ויש עדויות מסוימות, שהיא כן עשויה לעזור גם בשחלות פוליציסטיות. לכן היום ישנם רופאים (בעיקר אנדוקרינולוגים) שנוהגים לתת אותה גם למי שיש לה את התסמונת. חשוב לדעת! את התרופה כדאי לקחת בשילוב שינוי באורח החיים, שמירה על תזונה שמתאימה לתסמונת וביצוע פעילות גופנית.

מה היא עושה בעצם?
מטפורמין מורידה את ייצור הסוכר בכבד, מפחיתה את הספיגה של סוכר במערכת העיכול, וגורמת לכניסת יותר סוכר לתאים (מהדם) בלי להעלות את רמת האינסולין בדם (כלומר- הפוך מהתנגודת לאינסולין, בה רמות האינסולין עולות(.

מטפורמין הוכחה גם כיעילה למניעת סיבוכים של כלי הדם והלב בעקבות סוכרת, מורידה את הכולסטרול "הרע" (ה-LDL) ואת רמות הטריגליצרידים, (אחד מהסיבוכים של השחלות הפוליציסטיות בגיל מבוגר יותר).
לעתים, נראה כי מטפורמין תורמת גם לירידה במשקל.
אני צפויה להתחיל לקחת מטפורמין, לאילו תופעות לוואי אני צריכה לצפות?
תופעות הלוואי של מטפורמין עלולות להיות הפרעות במערכת העיכול. בחילה, הקאות, שלשולים, כאבי בטן וחוסר תאבון.
תופעות אלה מתרחשות בד"כ בתחילת הטיפול ולכן, הרבה פעמים מתחילים את הטיפול בהדרגה, ובחלוקה למנות קטנות. כמובן שאת המינון, מתאים רופא. ובהתאם להופעת או אי הופעת תופעות לוואי מתקדמים עם התרופה.
תופעת לוואי נוספת שחשוב להיות מודעים אליה היא ירידה ברמות ויטמין B12 בדם, בשימוש לאורך זמן. ולכן, כדאי מדי פעם- לבצע בדיקת דם למעקב אחרי רמות B12, ובמידה ורמתו בדם יורדת מתחת ל-300, לקחת תוסף.

ואם אני לוקחת מטפורמין ומנסה להיכנס להריון? האם מותר לקחת את התרופה בהריון?
כיום ניתן לקחת את התרופה בהריון, אך ההעדפה היא לא לתת את התרופה, ולכן- ברגע שנכנסת להריון, כדאי להתייעץ עם הרופא בנוגע להפסקת או המשך נטילת התרופה. הרבה רופאים יעדיפו להפסיק את התרופה בזמן ההריון.

בסקירה שנעשתה בשנת 2017 ובדקה השפעת תרופות שונות על נשים עם תסמונת השחלות הפוליציסטיות, ראו כי נשים עם שחלות פוליציסטיות שלא היו בעודף משקל, ולקחו מטפורמין, הצליחו יותר להסדיר את הביוץ והצליחו יותר להיכנס להריון. ולכן- ההמלצה היא כשלוקחים מטפורמין, לשלב את התרופה יחד עם שינוי בתזונה, ירידה במשקל במידת הצורך, וביצוע פעילות גופנית.
כמו כן, מטפורמין נחשבת לתרופה פחות יעילה להסדרת הביוץ וכניסה להריון, מטיפול תרופתי הורמונלי (תכשירי אסטרוגן).
אז האם כדאי לקחת מטפורמין אם יש לי שחלות פוליציסטיות?
זאת שאלה שכדאי להפנות לרופא המטפל. רק הוא יכול להחליט, איזו תרופה מומלץ לקחת ובאיזה מינון כאשר הוא מסתכל על התמונה המלאה- תוצאות בדיקות, תרופות שונות, משקל וסגנון חיים ועוד.

בהצלחה ????

אם עדיין לא נרשמת, מוזמנת להוריד את המדריך התזונתי המלא לנשים עם שחלות פוליציסטיות כאן >>>>>>>

 



להתייעצות או קביעת תור
X

    לפרטים נוספים וקבלת ייעוץ השאירי פרטים ואחזור אלייך בהקדם >>>